Sve o gastroskopiji
1. Što je gastroskopija?
Gastroskopija je nekirurška procedura pomoću koje se vrši pregled jednjaka, želuca i dvanaesnika (početka tankog crijeva).
2. Kada se preporuča otići na gastroskopiju?
Na gastroskopiju se upućuje u slučajevima:
- refluksnih tegoba (žgaravica, vraćanje kiseline)
- dispeptičnih tegoba (bolovi ili nelagoda u gornjem dijelu trbuha, mučnina, napuhnutost nakon jela, gubitak apetita)
Gastroskopski pregled potrebno je žurno učiniti kod osoba s alarmantnim tegobama poput povraćanja, otežanog gutanja hrane, gubitka na težini ili anemije.
Nužno ju je povremeno učiniti i kod osoba s pojavom raka želuca kod bliskih članova obitelji, kao i kod bolesnika koji imaju neko od stanja povezanih s kroničnom upalom želučane sluznice ili im je nekada ranije učinjena kirurška resekcija želuca.
3. Kako izgleda gastroskopski pregled?
- Pacijent leži na boku.
- Grlo se pošprica lokalnim anestetikom (lidokainom), čime se smanjuje osjećaj prisutnosti stranog tijela.
- Nakon toga se uvodi tanki savitljivi aparat u obliku cijevi s kamerom na vrhu (endoskop) u jednjak, želudac i dvanaesnik (početni dio tankog crijeva).
- Prilikom izvođenja pretrage upuhuje se zrak kako bi se mogla vizualizirati sluznica probavnog trakta.
- Nakon pretrage ne smije se jesti i piti sve dok grlo ne prestane biti utrnuto (utrnulost obično nestaje nakon otprilike 30 minuta).
Ukoliko je potrebno u sklopu gastroskopije učiniti će se i testiranje na bakteriju Helicobacter pylori (brzi ureaza test). To ovisi o tegobama pacijenta, ranijoj anamnezi i samom endoskopskom nalazu, odnosno sukladno prethodnom dogovoru.
Biopsije (uzimanje komadića tkiva sluznice) za patohistološku analizu bit će potrebno uzeti u slučaju nalaza određenih promjena na sluznici, koje se ne mogu točno definirati na temelju samog endoskopskog izgleda iste..
Sama pretraga traje u prosjeku oko 5 minuta.
4. Je li gastroskopija bolna?
Gastroskopija nije bolna.
Ovisno o osobi, bit će prisutan određeni stupanj nelagode uslijed napuhivanja želuca zrakom i povremenog nagona na podrigivanje, odnosno povraćanje.
5. Priprema za gastroskopiju
Za izvođenje gastroskopije nužno je da želudac bude prazan, odnosno da osoba koja ide na pretragu dođe na tašte.
U pravilu to znači:
- da mora proći više od 6 sati od posljednjeg jela;
- voda se smije uzeti najkasnije 2 sata prije pretrage.
Dan ranije nije potrebna nikakva posebna dijeta te se može normalno jesti uobičajenu hranu.
Ukoliko ste dijabetičar, biti će nužno prilagoditi uzimanje lijekova za dijabetes (peroralnih ili inzulina) obzirom na predviđeno gladovanje. Lijekovi koji utječu na zgrušavanje krvi (antikoagulantni ili antiagregacijski lijekovi) kod dijagnostičkih endoskopija uzimaju se kao i inače, bez preskakanja/izostavljanja doze.
6. Specijalist za gastroskopiju poliklinike Fenix u Zagrebu

Izv. prof. dr.sc. Neven Baršić
specijalist gastroenterolog
Specijalist interne medicine i subspecijalist gastroenterologije i hepatologije. Specijalistički ispit položio je 2012. godine. Titulu doktora znanosti stekao je 2013. godine.
Jedan je od vodećih hrvatskih stručnjaka u području gastrointestinalne endoskopije. Ekspert je i vodeći edukator u domeni otkrivanja prekanceroznih promjena te resekcije polipa i ranih karcinoma probavnog trakta. U svakodnevnom radu u matičnoj ustanovi (KBC Sestre milosrdnice) izvodi veliki broj gastroskopija i kolonoskopija te obavlja najzahtjevnije endoskopske zahvate na pacijentima upućenim iz ustanova diljem Hrvatske.
Znanje i vještine iz područja endoskopije usavršavao je kod najutjecajnijih svjetskih stručnjaka u Japanu, Njemačkoj i Francuskoj. Docent je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s velikim brojem sati u nastavi dodiplomskog i poslijediplomskih studija, te pozvani predavač na brojnim simpozijima, radionicama i kongresima iz područja gastroenterologije i endoskopije probavnog trakta.
Dr. Željko Ivanec
anesteziolog
7. Kolika je cijena gastroskopije?
Gastroskopija: 135 EUR
: EUR
U cijenu su uključeni: pregled, nalaz i stručno mišljenje.